Klaar voor de
toekomst
Alles wat u moet weten over een warmtepomp
Er wordt de laatste tijd veel over gesproken: de warmtepomp. Op internet staan veel verhalen van zowel fans als tegenstanders.
Maar hoe weet u nou welke informatie klopt en welke niet? Om u op weg te helpen komen hier de belangrijkste weetjes voorbij. Zo kunt u makkelijker beslissen of u uw woning in de toekomst wel of niet wil verwarmen met een warmtepomp. Natuurlijk kunt u ook vrijblijvend een afspraak met ons maken.
Warmtepomp weetjes
Maakt een warmtepomp veel geluid?
Wanneer u kiest voor een lucht-water warmtepomp, zuigt de warmtepomp buitenlucht aan. De ventilator die dit doet maakt geluid. Hoe hard dit geluid is, verschilt per merk warmtepomp. Bij de kwalitatief goede warmtepompen is dit een zacht zoemend geluid. Het is dus zeker niet zo dat dit geluid overal hoorbaar is en zelfs bij de buren voor overlast zorgt, maar het kan zeker lonen om onderzoek te doen naar de verschillende merken warmtepompen. Wilt u zeker weten hoe hard het geluid is van een specifieke warmtepomp? Dan is de belangrijkste tip: ga eens kijken/luisteren bij iemand die hem in gebruik heeft! Dit is de beste manier of u dit geluid als storend ervaart, of niet.
Krijgt mijn warmtepomp mijn woning warm bij zeer koud weer?
Er gaan veel verhalen rond over woningen waar het ’s winters niet warmer wordt dan 16 graden, omdat de warmtepomp het niet warm krijgt. De oplossing hiervoor is eenvoudig: laat u goed adviseren. Wanneer uw woning slecht is geïsoleerd of uw verwarmingssysteem niet aansluit op de specificaties van de warmtepomp, kan het zijn dat de warmtepomp de woning onvoldoende warm krijgt. Het is dan aan te raden om uw woning eerst te isoleren en bijvoorbeeld vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren te laten installeren. Zo zorgt u dat er zo min mogelijk warmte uit uw woning verloren gaat. Wanneer de woning aan de eisen voldoet, zal de warmtepomp de woning altijd comfortabel warm krijgen.
Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. De cv-ketel springt bij wanneer de warmtepomp het zelf niet meer redt. Zo zit u dus nooit in de kou, ook niet wanneer u woning iets minder goed is geïsoleerd. Hierdoor wordt er in de bestaande bouw vaak voor een hybride warmtepomp gekozen, terwijl de volledig elektrische warmtepomp vaak in nieuwbouwwoningen wordt geïnstalleerd.
Moet ik mijn woning verbouwen of renoveren voordat deze geschikt is voor een warmtepomp?
Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar over het algemeen is er geen grote verbouwing nodig om een warmtepomp te installeren. Een lucht-water warmtepomp is zelfs heel eenvoudig te installeren, terwijl een grond-water of water-water warmtepomp iets meer werk is.
In uw woning is het belangrijk om goed te kijken naar uw huidige isolatie. Is deze al aanwezig? Wat is de staat hiervan? Het is namelijk belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is voordat u een warmtepomp laat installeren.
Als laatste is het aan te raden gebruik te maken van lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Dit zorgt voor de meest efficiënte manier van verwarmen. Bij een hybride warmtepomp is dit niet altijd noodzakelijk, maar zeker op de begane grond wel aan te raden.
Wij zijn dealer van o.a.
Installatiebedrijf, Badkamers, Verwarming, Warmtepompen, Zinkwerken